dinsdag 19 juli 2011

Leesprobleem van de maand Juli

Het leesprobleem van deze maand komt uit DTB Enkhuizen 46. Hierin staan de huwelijksafkondigingen van Enkhuizen van 1630 tot 1639.

Op 26 maart 1632 werd het huwelijk afgekondigd van Abraham en Agatha. Abraham kwam uit Amsterdam en Agatha kwam uit Enkhuizen. Zij trouwde op 25 april hetzelfde jaar.



De achternaam van de bruidegom is wat onduidelijk opgeschreven. Het lijkt of er ‘de Veler staat’. Verder gebeurt er nog iets raars achter de naam van de bruid. Agatha woonde op de Breedstraat. Na de adresaanduiding staat ‘ in suijt Abraham’. Wat wordt hiermee bedoeld?

Denkt u dat de achternaam van de bruidegom inderdaad De Veler is, of staat er iets geheel anders? En weet u waarom er een vreemde aantekening is gemaakt achter de naam van de bruid? Laat dan hier uw reactie achter!

5 opmerkingen:

Yvette Hoitink zei

Ik denk dat er niet 'suijt Abraham' staat maar 'seijt Abraham', waarbij Abraham waarschijnlijk terugslaat op de bruidegom. Ook zie ik geen 'd' van 'de' in de achternaam maar een losse e. Esseler? Er staan meer namen op de pagina die niet met een hoofdletter geschreven zijn.

Pim Verweij zei

Ik denk dat er wel degelijk 'suijt' staat en niet 'seijt'. Immers, wat had Abraham dan willen zeggen? Suijt heeft waarschijnlijk betrekking op de Zuiderkerk waar het huwelijk gesloten is. Verder is het heel goed mogelijk dat Abraham verwijst naar Abraham van Doreslaar, een predikant die talloze malen in dit register wordt vermeld . Dan wordt dus bedoeld dat het huwelijk is gesloten in de Zuiderkerk door Abraham van Doreslaar.

Wat betreft de familienaam: Esselaar lijkt er inderdaad te staan.

Jan Verlaan zei

De aantekening achter de naam van bruid Agata is een toponiem: Malesont. Dit is de naam van een eiland voor de zweedse kust. P.Cz. Hooft vermeldt het volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal in zijn Nederlandsche Historien: 'Die in Waersberch wil zeylen, die laet dat slodt aen de zuytzyde van hem opt vaste landt, ende zeylt midtswater tusschen het Eylant (Malesont) ende Oostlandt in, 2, vij.'
Dit eiland staat met de naam Mollesont op de Caerte_van_Oostlant uit 1543 van Cornelis Anthoniszoon. (Zie http://en.wikipedia.org/wiki/User:Portolanero/Caerte_van_Oostlant)
Tegenwoordig heet dit eiland Mollösund (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Mollösund)

Sanne Maasbach zei

Beste Jan Verlaan,
Bedankt voor uw reactie. Agatha hoorde inderdaad bij de familie Malesont of Mealson (de spelling varieert). Dit was een belangrijke familie in Enkhuizen. De naam Maelson heeft echter niets met het eilandje te maken. In de 16de eeuw veranderde de familie de naam Maakschoon in Maelson. Google op Francois Maelson om hier meer informatie over te vinden.

jan willem balder van het regionaal historisch centrum alkmaar zei

er staat Abraham Eveler en Agata
Malesons en seijt Abraham 3 gebot
Abraham zal wel verklaard hebben
dat het 3e gebod afgeroepen is
Het huwelijk is ook in Amsterdam
afgekondigd een vergelijking
met afroeping op het amsterdamse
stadhuis zal ook wel een oplossing
bieden.