maandag 18 juni 2012

Leesprobleem van de maand juni


Het leesprobleem van deze maand komt uit DTB Enkhuizen 4. Dit is het doopboek van de gereformeerde kerk van Enkhuizen met de dopen van 1593 tot 1615. In het boek staan 5 kolommen. In de eerste kolom staat de doopdatum, dan volgt de naam van de dopeling, de naam van de vader, de naam van de moeder en in de laatste kolom staat de naam van de getuige. Soms staat in deze kolom de afkorting Pr.. Dit betekent pater; vader. De vader was dan de getuige. De moeder kon ook de getuige zijn, dat staat er Mr.. Dit betekent mater; moeder.
Overzicht van twee bladzijden uit het doopboek, linksonder staat de doop van Meijnert.

Op 1 december 1602 werd Meijnert gedoopt. Zijn vader was Pieter Tijmans, hij was ook de getuige. De naam van de moeder van Meijnert is moeilijk leesbaar. Haar patroniem was Jiwert, maar wat was haar voornaam?

Meijnert werd op 1 december gedoopt.

Detail van de doopinschrijving, wat staat er?

 Weet u het? Laat dan hier uw reactie achter!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zou het Quurt kunnen zijn als afkorting van Quren of Quirine?

Peter zei

Lijkt me Evert.
Vergelijk de eerste letter met de patroniem van de bovenstaande vader (Egberts)

Sanne Maasbach zei

Ik denk zomaar dat het leesprobleem is opgelost!

Judith Brouwer zei

Wat de gehele naam is, weet ik niet, maar ik ben er vrijwel zeker van dat de 3 laatste letters een e, een r en een t zijn. De 2 e wellicht een a? Dan zou het *aert zijn. Even verder denkend: Baert? Ik heb net gekeken in de begraafregisters online van het Stadsarchief A'dam, en daaruit blijkt dat het in de vroegmoderne tijd een vrouwennaam kon zijn. Blijft het wel een eigenaardige B...

Judith Brouwer zei

Ok voorgaande reactie niet goed gelezen; E is idd. wel duidelijk!