woensdag 18 juli 2012

Leesprobleem van de maand juli


Het leesprobleem van deze maand komt uit DTB Enkhuizen 42. Hierin staan de oudste huwelijksafkondigingen van Enkhuizen. Het boek loopt van 1577 tot 1598.
Als een stelletje wilde trouwen moest het huwelijk eerst worden afgekondigd. Dit gebeurde in de (gereformeerde) kerk of op het stadhuis. Ieder huwelijk werd drie maal afgekondigd op drie zondagen. Alle gezindten waren verplicht om hun huwelijk te laten afkondigen. Als er tijdens de afkondigingen geen bezwaren tegen het voorgenomen huwelijk waren dan mocht het paartje trouwen.

Een overzicht van het boek, het leesprobleem staat bovenaan de linkerpagina.
In het huwelijksafkondigingenboek werd genoteerd van wie het huwelijk werd afgekondigd, waar de trouwlustigen woonden en waar zij vandaan kwamen. Soms staat ook het beroep genoteerd. In het boek werd in de kantlijn bijgehouden of het huwelijk ook daadwerkelijk gesloten was. Tevens werd bijgehouden of het paar een attestatie had gekregen om elders te mogen trouwen.

Het leesprobleem staat linkboven.

In de vroege periode werd alleen het jaar genoteerd en niet de maand en de dag van de afkondiging. Zo ook in 1578. De eerste afkondiging van de linkerpagina is die van Pouwels Wijllemsz. met Beerenthen Luijtges. Beerenthen kwam uit Sneek en Pouwels woonde op het Zuideinde. Hun drie geboden werden ongehinderd afgekondigd en in de kantlijn staat dan ook ‘getrout’.

Detail: het leesprobleem staat direct achter 'Wijllemsz'.
Achter de naam van Pouwels staat het leesprobleem. Waarschijnlijk is het een beroep, maar het zou ook nog herkomstnaam of familienaam kunnen zijn. Kunt u wel lezen wat hier staat? Plaats dan een reactie!

3 opmerkingen:

Annemieke zei

Ik lees daar "Keetelboeter opt Suijdtende" (dan heeft de schrijver bij de b een schrijffout gemaakt, want hij begon met een p en maakte daar een b van)

Anoniem zei

Pouwels Wijllemsz Keetelboeter opt suijdtende

Anoniem zei

Het woord achter Willemsz. is "Koetel".
"Koetel" betekent: "Grote Koestal".